Herkulliset Kristallipullat


Monet ovat viimeaikoina esitelleet blogeissaan näitä ihania kristallipullia. Joten täytyi minunkin kokeilla näitä tehdä ja kirjoittaa ohje blogiini että löydän sen nopeasti aina tarvittaessa. Taikinahan on muutoin sama kun normaali pullataikina, mutta ilman munia ja maito vaihtunut vaniljakastikkeeseen. Olen hulluna leivonnassa niin moneen ja yksi niistä on kyllä vanilja. Laitan  sitä aina joka leivonnaiseen,  mihin voin,  ja siksi tähänkin taikinaan ekstra vaniljat tuosta vaniljajauheesta. Taikinahan on munaton ja laktoositon,  niin näistä makuhermoa kutkuttavista pullista pääsee nauttimaan myös allergiaa omaavat henkilöt. Alkuperäisestihän näitä tehdään solmun muotoon, mutta leivonnassahan kaikki tuunaaminen on sallittua. Niin minäkin tein omalla tyylilläni. Suosittelen kyllä tekemään näitä herkullisia ihanuuksia.



Taikina

500 ml Valio Eila vaniljakastiketta
50 g tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 tl vaniljajauhetta (saa S-kaupasta)

n. 12 dl vehnäjauhoja
100 g laktoositonta voita


Pinnalle paistamisen jälkeen
50 gr laktoositonta voita
sokeria
vaniljasokeria

Lämmitä vaniljakastike varovasti kädenlämpöiseksi . Murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri ja muut mausteet. Sekoita joukkoon n 2 dl jauhoja ja sulatettu voi. Alusta vielä lopuilla jauhoilla,  jotta irtoaa käsistä ja kulhosta. Jätä taikina kohoamaan liinan alle väh. puoleksi tunniksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja  kauli ensin puolikkaasa  taikinasta n 40 X 40 levy ja levitä sulaa voita pinnalle. Lisää lisäksi vaniljasokeria samoin kuin lisäisit kanelia. Käännä puolet taikinasta toisen taikinaosan päälle. Ja leikkaa pitkittäin n. 2,-2,5 cm levyisiä suikaileita. Käänä suikale molemmista päistä pöytää vasten oikealta myötäpäivään ja vasemmalta vastapäivään että taikina kiertyy ja kiepauta kierteeksi voit myös kierittää  käsissäsi joko solmuksi tai mieleiseesi muotoon. Tee sama alusta toisen taikinapuolikkaan kanssa.  

Laita pullat pellille ja kohota liinan alla taas puolisen tuntia, kunnes ovat hyvin kohonneet. Älä voitele pullia ennen paistamista. Paista 200 `C;ssa 8-10 min tai kunnes ovat saaneet kauniin vaalean ruskean värityksen.

Kun pullat ovat jäähtyneet, voitele ne sulalla voilla ja kasta kuppiin laitetttuun sokeriin. Ja ah niin ihanat kristallipullat ovat valmiit nautittavaksi.

Ohjehan on kananmunaton ja laktoositonkin kun käytät ohjeen mukaisia aineksia. Voit myös käyttää vaniljakastiketta laktoosittomana kasvipohjaisista kastikkeista kuten. AlproSoya, Oatly ja GoGreen. Minä olen leivonnassa kahta ensimmäistä käyttänytkin hyvin tuloksin. 



Makoisia herkkuketkiä 


Kommentit

  1. Nam! Kiva blogi sinulla! Leivot paljon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kamalasti ihanasta kommentistasi. ;-) olen tosiaan hurahtanut ihan tähän leivontaan, tämä leivonnan sara kun tuntuu olevan loputon.ja paljon on vielä opittavaakin. Tänäänkin töistä tultuani kävelin suoraan keittiöön ja piirakkataikina sitruunapiirakkaa varten tuli tehtyä jäähtymään , että voin sen tänään saada vielä valmiiksi. Tuskin maltan odottaa sen valmistumista. Odotan myös innolla aina näitä kommenttejakin.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Olet oikeassa, nää on todella herkullisia ja kiitos kommentista, on aina mukavaa saada kommentteja, se tekee minut iloiseksi.

      Poista
  3. Törmäsin blogiisi, kun etsin kristallipullien ohjetta :) Tätä sinun jakamaasi ohjetta on pakko kokeilla! Pitääpä lukea muitakin postauksiasi. Iloista kevään odotusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, tervetuloa leipomismaailmaani. Ihana saada uusia lukijoita, ja vieläpä palautetta heti. Toivottavasti löydät muitakin kivoja reseptejä. Tällä ohjeelka ainakin tulee todella herkulliset kristallipullat. Leipomisiloa. T. Irma

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit