Saskatoon Vadelma Tartaletti

Saskatoon eli

Marjatuomipihlaja on tuomipihlajalaji joka kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan keski- ja länsiosissa. Marjatuomipihlajan viljelyyn valituista herkullisenmakuisista lajikkeista käytetään nimeä Saskatoon joka tuleecreenkielisestä sanasta "misâskwatômin". Kanadassa sijaitseva Saskatoon kaupunki on saanut nimensä tästä kasvista.
Marjatuomipihlajaa viljellään Pohjois-Amerikassa marjakasvina. Amerikan alkuperäisasukkaat käyttivät marjoja pemmikaaninmaustamiseen. Marjoja voidaan käyttää piirakkoihin, hilloihin sekä viinien ja oluen maustamiseen tai syödä sellaisenaan. Marjat sisältävät erittäin runsaasti antioksidantteja, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, kuitua, beetakaroteenia ja rautaa. Marjatuomipihlaja luetaan usein mukaan niin kutsuttuun "superfruit"-ryhmään.
Saskatoon on marjakasvi ja koristepensas
Smokyn marjat ovat lajikkeiden makeimpia ja niiden aromia on verrattu manteliin, kirsikkaan tai mustikkaan. Saskatoonin marjat ovat hyviä flavonoidien ja fenolihappojen lähteitä. Marjoja voidaan käyttää tuoreena, kuivattuna tai erityisen hyvin pakastettuna, koska niiden rakenne tai ulkonäkö ei kärsi pakastamisesta. Marjat sopivat myös leivontaan, hillon, hyytelön, mehun ja viinin valmistukseen. Voimakkaimmillaan marjan maku tulee esiin mehussa. 
Tieto haettu Wikipediasta

Minä ajattelin kokeilla Saskatoon marjojen käyttöä Tartalettien kanssa yhdistämällä siihen vadelmat, kiilteen , creme patiesserin seka lemon curd tahnan. Olisin  halunnut tehdä valkosuklaasta pohjan marjoille mutta en löytänyt mieleistäni yhdistelmää joten katsotaan tuliko näistä herkullisia.

Kommentit

  1. Ihanan näköisiä leivoksia! Minäkin juuri tein hiekkahentusia äidille, ne taitavat olla sellaisia suomalaisia tartaletteja ;D
    Tämä saskatoon on aivan uusi tuttavuus minulle.

    VastaaPoista
  2. Saskatoon on uusi tuttavuus minullekin , siksi sitä kokeilen nyt leivonnaisissani. MARJA on makean hapokas ja niin terveellinen joten sen yhdistäminen leivonnaisen olikin aivan oivallista. On ollut maukas molemmissa leivonnaisissa mihin olen käyttänyt. Ja kiitos kommentistasi , se teki minut iloiseksi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit