Tietoja minusta

Oma valokuva

Olen jo nuorena leipomiseen hurahtanut nainen, jolle leipomisesta on tullut sydäntä lähellä oleva elämäntapa. Vispilät heiluvatkin keittiössämme lähes päivittäin, joskus jopa monta kertaa päivässä. Leivon kaikkea maan ja taivaan väliltä, mutta eniten olen ihastunut kakkujen tekoon, mitä tulette näkemään blogissasi joskus jopa ohjeiden kera. Leivonnaiset tuoksuvat kodissani ystäville ja joskus matkaavat muidenkin koteihin ja työpaikoille. Kommenttinne ovat tervetulleita blogiini. Ethän kuitenkaan kopioi kuviani luvatta. Voit ottaa yhteyttä minuun irmaleipoo@gmail.com

torstai 9. huhtikuuta 2015

Maukas kuitupitoinen Pataleipä


Pataleipä on ollut suosittua useissa blogeissa ja lehdissä. Pitipä minunkin päästä kokeilemaan tätä niin hyväksi leiväksi mainittua leipää. Ensimmäisen ohjeen tein kirjaimellisesti Hesarin ohjeen mukaisesti, toista leipää jo muokkasin. Tässä muokkaamani leipä. Täytyy sanoa , että tästä tuli rapeaa, huokoista  ja erittäin maukasta leipää. Suosittelen testaamaan. Ohje kopioitu Hesarista, jota muokattu hieman.


3 dl vehnäjauhoja js 3 dl durumvehnäjsuhoja
1 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäleseitä
1 dl paahdettuja kuorittuja auringonkukansiemeniä ja pinjansiemeniä
1½ tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl vettä
 
Leipomiseen:
keskikokoinen kannellinen valurautapata
 
 Sekoita kulhossa jauhot, leseet, pähkinät tai siemenet, suola ja kuivahiiva.
 Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi (42-asteiseksi). Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
 Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja työnnä puhtaaseen muovikassiin. Anna nousta ainakin 12 tuntia huoneenlämmössä.
 Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Tasoita levyksi, käännä kolmin kerroin ja sitten toisin päin kuutiomaiseksi paketiksi. Peitä leipä liinalla ja kohota puoli tuntia.
 Laita valurautapata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250-asteiseksi.
 Kun uuni on kuuma, pullauta taikina pataan ja laita kansi päälle.
 Paista leipää kannen alla 30 minuuttia, sitten ilman kantta 15 minuuttia.
 Voit varmistaa kypsyyden mittaamalla piikkimäisellä lämpömittarilla sisälämmön, se saisi olla noin 95–98 astetta. Samalla voit katsoa, ettei taikinaa tartu mittarin piikkiin.
 Kumoa kuumana ritilälle, jäähdytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti