Raikas ja pehmeätäytteinen Sitruuna-Lime piirakka

Kaupassa  Sitruunat kutsuivat minua poimimaan heidät kärryyni, ja siitä jo pitkään mielessäni ollut piirakka sai inspiraation ruveta sitä tekemään. Tämä piirakka vaatii vain hieman aikaa, jotta sen saa valmiiksi, mutta se on sen arvoinen. Rapea pohja ja niin pehmeän pirtsakka suussa sulava täyte. Ohjeella saa isommankin piirakan aikaiseksi, mutta minä tein sen pieneen irtopohjavuokaan. Vielä jonain päivänä on kokeiltava Key Lime piirakka ja vertailla sitten, kumpi näistä on makoisampi.

 Sitruuna-Limetorttu

Pohja
  5 dl vehnäjauhoja
0,5 tomusokeria
1/2 tl suolaa
150g voita pilkottuna
1 keltuainen
2-3 rkl kylmää vettä
sokeroituja sitruuna-lime viipaleita

Täyte
2,5 dl kermaa
2 munaa
3 keltuaista
1.75 dl sokeria
2 sitruunan raastettu kuori
1/2 dl sitruunamehua
1 limen raastettu kuori
1 tl limen mehua

Uuni 175 c, 24 cm pyöreä piirakkavuoka

Siivilöi jauhot, tomusokeri ja suola suureen kulhoon ja sekoita.
Nypi sormilla kylmä voi jauhoseokseen, kunnes muodostuu murumainen seos.
Lisää keltuainen ja kylmä vesi niin että saat taikinasta tasaista. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi. tee taikinasta kiekon muotoinen ja laita kelmun väliin kylmäänn. puoleksi tunniksi.
Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä 3 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta alimman leivinpaperin avulla takinalevy vuokaan pyöräyttäen paperin ympäri saat kipattua levyn suoraan vuokaan.. Irrota leivinpaperi varovasti ja painele sormin taikina tiiviisti pohjaan. Siisti reunat. Pane vuoka puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
Laita reilun kokoinen leivinpaperipala vuokaan ja kaada päälle herneitä tai riisiä. Paista 15 min. Poista painot ja paista lisää 15 min., kunnes pohja on kauniin kullan ruskea. Ota pois uunista ja laske lämpö 150 asteeseen

TÄYTE: Vatkaa kaikki ainekset sekaisin kunnes seos on sileää. Kaada täyte siivilän läpi paistetulle pohjalle. Ja paista piirakkaa vielä 25-30 min. Anna jäähtyä huoneen lämmössä ja laita yön yli jääkaappiin hyytymään. Koristele seuraavana päivänä.

Sokeroiudut hedelmät: Laita kattilaan 1,25 dl sokeria ja 1,25 dl vetttä. Keitä matalalla lämmöllä kunnes sokeri liuennut. Kiuhauta 2 min.. Jäähdytä Liota sitruunan ja Limen viipaleita liemessä 10 min, siirrä uunipellille. Paista viipaleita 120 asteessa 35-40 min.


Kommentit

Suositut tekstit