Ihanat jouluiset Fudget

jouluksi tekee mieli ilahduttaa ystäviä ja tehdä heille pikkumakeisia ja keksejä lahjaksi. Nämä makeiset onkin uusi aluevaltaus minulle. Jännityksellä sitten tein eilen ensimmäistä erää, jonka ohjeen Ullan Kärleks blogista löysin. Se on niin hyvä että haluan kirjoittaa sen auki omaankin blogiini, että mahdollisimman moni pääsisi näitä ihanuuksia kokeilemaan. Aloittelijan tuurilla ensimmäinen satsi onnistuikin hienosti, mutta toisen kierroksen kun tein,  en onnistunutkaan jostain syystä. Enkä tiedä tosiaankaan mitä tein väärin, kun mielestäni sivan samalla tavalla tein. Mutta ei tästä lannistuta, vaan uudemman kerran näitä tekemään, kun seuraavaksi ehdin.

Fudget:

250 ml kuohukermaa
680 gr Siro hienoa sokeria
100 gr voita
100 ml kondensoitua maitoa, karamellisoitua
2 vaniljatankoa
2 rkl glukoosisiirappia
100 gr valkosuklaata.

Laita kaikki muut ainekset 3 litran  kattilaan paitsi valkosuklaa. Keitä miedolla lämmöllä , mu levyn säädöillä nro 8 kunnes ainekset ovat sekaisin, n.10 min. Käännä levy nro 10, että saat nesteen porisemaan , älä käytä uunisi maksimi lämpötiloja, ne eivät ole tämän ohjeen pelastus. Seuraavaksi keitä 10-15 min, jotta saat nesteestä paksua kermamaitoa ja väriltään vasleanruskeaa. Neste on myös silloin n. 120-125 astetta. Keittoajan tulee olka ohjeessa mainittu, ei yhtään lyhyempi. Ota kattila liedeltä, varo se on tosi kuumaa, ja kaada se toiseen kulhoon. Vatkaa 2 min ja lisää paloiteltu valkosuklaa joukkoon. Vatkaa sen jälkeen vielä n. 10 min. Kaada taikina massa laakeaan 20 X 26 vuokaan ja jäähdytä vielä vähintään tunti tai yön yli. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa.

Vaihtoehtomakuja valkosuklaan tilalle, voivat olla esim
100g maitosuklaa ja appelsiini makuainetta  tai muita makumausteita tai
100 g tummaa suklaata ja 2 tl piparkakkumaustetta tai
100 g tummaa suklaata ja  1 dl kuivattuja karpaloita ja rouhittua pähkinää

Kuvitetun ja työvaiheisen ohjeen näistä löydätte TÄSTÄ





Kommentit

  1. Jestas miten herkullisen näköisiä! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nämä sulavat ihan suussa. Ovat niin hyviä että teen kyllä lisääkin. Tänään työkaverini saivat pieniä maistiaispaketteja ja kommentit olivat positiivisia. Tämä on suht helppo reseptikin. Suosittelen kokeilemaan.

      Poista
  2. Kun tuota keitettyä seosta vatkataan 2 min niin vatkataanko oikein kunnolla esim. sähkovatkaimella vai vaan käsin kevyesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vatkataan keskinopeudella to 2 min ja myös se lopun 10 min.

      Poista
  3. Kuinka monta palaa ohjeesta tulee, jos leikkaa sellaisia "inhimillisen" kokoisia paloja?

    VastaaPoista
  4. Voiko valkosuklaata korvata maito- tai tummallasuklaalla?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että voi, huomenna tiedän lisää, nimittäin kokeilen sen itse myös. Kerrohan miten sinulla kävi.

      Poista
  5. Onnistuukohan ilman lämpömittaria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suosittele, kun tuo lämpötila oleellinen näiden teossa, ja jos et ole aiemmin tehnyt.

      Poista
  6. Multa kysyttiin mitä kondensoitua maitoa olen käyttänyt , en saa kysymystä nyt esiin, niin vastaan näin. Olen käyttänyt useampia , tänään makeutettua kondesoitua maitoa, en karamellisoitua. Eli ohjeessa on karamellisoimaton maito.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tässä kirjoitat, että karamellisoimaton, mutta ohjeessa kuitenkin lukee karamellisoitu.. :-O

      Poista
    2. Toiveesta sen siihen laitoin . Molempia itse käyttänyt ja toiminut, niin aiemmin ohjeeseen en sitä laittanut.karamellisoitu parempi vaihtoehto.

      Poista
  7. Kiitos ihanasta ohjeesta, tein ekan satsin ihan ohjeen mukaan. Hyvillä ohjeilla oli helppo onnistua. Tokaan satsiin vaihdoin valkosuklaan tilalle tumman leivontasuklaan ja laitoin ruokalusikallisen pikakahvijauhetta. Taivaallisen herkullisia molemmat! Iloista joulun aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi kivasta kommentista, tämä herkku kuuluu minunkin jouluun vahvasti, ja sitä on mukava varioida. Minä tein eilen lisänä Marianne crushia taikinaan ja Kuorrutin pinnan polka dots karkkirouheella. Tänään pääsen maistamaan, mutta uskon että hyvää sekin. Ihanaa Joulun aikaa sinulle ja läheisillesi.😘

      Poista
  8. Herkkua oli, kiitos Irma!
    T. Anna

    VastaaPoista
  9. Hei! Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tehtävä tuolla glukoosisiirapilla on? Vaikuttaako se koostumukseen jotenkin? Se on suht kallista tavalliseen sokeriin verrattuna. -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaikuttaa koostumukseen ja lainaten Dan Sukkerin sanoja myös glukoosisiirappi säätelee tavallisen sokerin kiteytymistä, jolloin syntyy toffeelle ja fudgelle luonteen omainen pehmeä koostumus. Uskon jos poistaisin tuon glukoosi siirapin niin fudge tuntuisi rakeiselta suussa, kun nyt se sulaa suuhun pehmeästi. Ihanaa Joulunaikaa Anne☃️

      Poista
  10. Kiitos Anna, Ihanaa Joulunaikaa sinulle ja läheisillesi

    VastaaPoista
  11. Hei Irma, onnistuisiko tavan hienolla sokerilla, unohdin Siron ....

    VastaaPoista
  12. Hei. Mitäa noilla vaniljatangoilla sulaako ne? En ole aijemmin kokeillu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sula, otetaan pois keittämisen lopussa, mutta älä polta sormiasi.

      Poista
  13. Onko normaalia kun tuossa vatkaus osios toi neste meni pieniksi murusiks? :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin keitetty kattilassa liian kauan.vatkauskin riittää kun valkosuklaa sulanut.

      Poista
  14. Hei. Ihana blogi sinulla. :) Kysyisin näistä fudgeista että onnistuisikohan pakastus? Tarkoitus olisi kokeilla käyttää ohjettasi toffeepiirakan kuorrutteena. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti, kyllä uskoisin että voit pakastaa, en ole itse kyllä kokeillut. Mutta valmista fudgea olen vähän aikaa pskastanut ka ne ei kärsineet pakastuksesta.

      Poista
  15. Hei. Yritin tehdä näitä fudgeja, seurasin ohjetta tarkoin ja käytin lämpömittaria. Mutta n 5 min vatkaamisen jälkeen massa alkoi muuttua kovin paksuksi ja taikinamaiseksi ja rasva erottua massasta. Massa on myös kovin paksua. Lopetin vatkaamisen ja siirsin vuokaan ja kylmään. Mitähän tein väärin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä , miksi rasva erottuu, koska sellaista en ole aiemmin kuullut tästä ohjeesta, eikä itsellenikään niin ole käynyt. Mutta kun alat vatkaamaan massaa se muuttuu heti jäähtymisen jälkeen kovaksi, joten siinä pitääkin olla nopea laittaa se muottiin. Sitä ei välttämättä tarvi vatkata kun hetken. Ei 10 min. Riippuu miten keitos keitetty, jos massa kuumempaa kuin 120 käyttäytyy vatkatessa erilailla, kun silloin kun massan lämpötila 125 astetta. Toivottavasti tästä oli jotain apuja sinulle.

      Poista
  16. Hei, voiko korvata vaniljatangot vaniljasokerilla? Jos voi, mitä olisi sopiva määrä vaniljasokeria? Kiitos etukäteen vastauksesta :)!

    VastaaPoista
  17. Eilen tein ensimmäistä kertaa fudgea... Näytti onnistuvan hyvin. Toiseen satsiin olisi vielä aineet, uskallankohan yrittää �� Kiitos reseptistä ja hyvää joulun aikaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit