Ihanat jouluiset Fudget
jouluksi tekee mieli ilahduttaa ystäviä ja tehdä heille pikkumakeisia ja keksejä lahjaksi. Nämä makeiset onkin uusi aluevaltaus minulle. Jännityksellä sitten tein eilen ensimmäistä erää, jonka ohjeen Ullan Kärleks blogista löysin. Se on niin hyvä että haluan kirjoittaa sen auki omaankin blogiini, että mahdollisimman moni pääsisi näitä ihanuuksia kokeilemaan. Aloittelijan tuurilla ensimmäinen satsi onnistuikin hienosti, mutta toisen kierroksen kun tein, en onnistunutkaan jostain syystä. Enkä tiedä tosiaankaan mitä tein väärin, kun mielestäni sivan samalla tavalla tein. Mutta ei tästä lannistuta, vaan uudemman kerran näitä tekemään, kun seuraavaksi ehdin.
Fudget:
250 ml kuohukermaa
680 gr Siro hienoa sokeria
100 gr voita
100 gr voita
100 ml kondensoitua maitoa, karamellisoitua
2 vaniljatankoa
2 rkl glukoosisiirappia
100 gr valkosuklaata.
Laita kaikki muut ainekset 3 litran kattilaan paitsi valkosuklaa. Keitä miedolla lämmöllä , mu levyn säädöillä nro 8 kunnes ainekset ovat sekaisin, n.10 min. Käännä levy nro 10, että saat nesteen porisemaan , älä käytä uunisi maksimi lämpötiloja, ne eivät ole tämän ohjeen pelastus. Seuraavaksi keitä 10-15 min, jotta saat nesteestä paksua kermamaitoa ja väriltään vasleanruskeaa. Neste on myös silloin n. 120-125 astetta. Keittoajan tulee olka ohjeessa mainittu, ei yhtään lyhyempi. Ota kattila liedeltä, varo se on tosi kuumaa, ja kaada se toiseen kulhoon. Vatkaa 2 min ja lisää paloiteltu valkosuklaa joukkoon. Vatkaa sen jälkeen vielä n. 10 min. Kaada taikina massa laakeaan 20 X 26 vuokaan ja jäähdytä vielä vähintään tunti tai yön yli. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Säilytä jääkaapissa.
Vaihtoehtomakuja valkosuklaan tilalle, voivat olla esim
100g maitosuklaa ja appelsiini makuainetta tai muita makumausteita tai
100 g tummaa suklaata ja 2 tl piparkakkumaustetta tai
100 g tummaa suklaata ja 1 dl kuivattuja karpaloita ja rouhittua pähkinää
Vaihtoehtomakuja valkosuklaan tilalle, voivat olla esim
100g maitosuklaa ja appelsiini makuainetta tai muita makumausteita tai
100 g tummaa suklaata ja 2 tl piparkakkumaustetta tai
100 g tummaa suklaata ja 1 dl kuivattuja karpaloita ja rouhittua pähkinää
Kuvitetun ja työvaiheisen ohjeen näistä löydätte TÄSTÄ
Jestas miten herkullisen näköisiä! :p
VastaaPoistaKiitos, nämä sulavat ihan suussa. Ovat niin hyviä että teen kyllä lisääkin. Tänään työkaverini saivat pieniä maistiaispaketteja ja kommentit olivat positiivisia. Tämä on suht helppo reseptikin. Suosittelen kokeilemaan.
PoistaKun tuota keitettyä seosta vatkataan 2 min niin vatkataanko oikein kunnolla esim. sähkovatkaimella vai vaan käsin kevyesti?
VastaaPoistaVatkataan keskinopeudella to 2 min ja myös se lopun 10 min.
PoistaNam😋! Näitä on kokeiltava!
VastaaPoistaKuinka monta palaa ohjeesta tulee, jos leikkaa sellaisia "inhimillisen" kokoisia paloja?
VastaaPoistaSuurinpiirteiden 75. En ole laskenut, mutta noin.
PoistaVoiko valkosuklaata korvata maito- tai tummallasuklaalla?:)
VastaaPoistaUskoisin että voi, huomenna tiedän lisää, nimittäin kokeilen sen itse myös. Kerrohan miten sinulla kävi.
PoistaOnnistuukohan ilman lämpömittaria?
VastaaPoistaEn suosittele, kun tuo lämpötila oleellinen näiden teossa, ja jos et ole aiemmin tehnyt.
PoistaMulta kysyttiin mitä kondensoitua maitoa olen käyttänyt , en saa kysymystä nyt esiin, niin vastaan näin. Olen käyttänyt useampia , tänään makeutettua kondesoitua maitoa, en karamellisoitua. Eli ohjeessa on karamellisoimaton maito.
VastaaPoistaSiis tässä kirjoitat, että karamellisoimaton, mutta ohjeessa kuitenkin lukee karamellisoitu.. :-O
PoistaToiveesta sen siihen laitoin . Molempia itse käyttänyt ja toiminut, niin aiemmin ohjeeseen en sitä laittanut.karamellisoitu parempi vaihtoehto.
PoistaKiitos ihanasta ohjeesta, tein ekan satsin ihan ohjeen mukaan. Hyvillä ohjeilla oli helppo onnistua. Tokaan satsiin vaihdoin valkosuklaan tilalle tumman leivontasuklaan ja laitoin ruokalusikallisen pikakahvijauhetta. Taivaallisen herkullisia molemmat! Iloista joulun aikaa :)
VastaaPoistaKiitos Heidi kivasta kommentista, tämä herkku kuuluu minunkin jouluun vahvasti, ja sitä on mukava varioida. Minä tein eilen lisänä Marianne crushia taikinaan ja Kuorrutin pinnan polka dots karkkirouheella. Tänään pääsen maistamaan, mutta uskon että hyvää sekin. Ihanaa Joulun aikaa sinulle ja läheisillesi.😘
PoistaHerkkua oli, kiitos Irma!
VastaaPoistaT. Anna
Hei! Ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä tehtävä tuolla glukoosisiirapilla on? Vaikuttaako se koostumukseen jotenkin? Se on suht kallista tavalliseen sokeriin verrattuna. -Anne
VastaaPoistaSe vaikuttaa koostumukseen ja lainaten Dan Sukkerin sanoja myös glukoosisiirappi säätelee tavallisen sokerin kiteytymistä, jolloin syntyy toffeelle ja fudgelle luonteen omainen pehmeä koostumus. Uskon jos poistaisin tuon glukoosi siirapin niin fudge tuntuisi rakeiselta suussa, kun nyt se sulaa suuhun pehmeästi. Ihanaa Joulunaikaa Anne☃️
PoistaKiitos Anna, Ihanaa Joulunaikaa sinulle ja läheisillesi
VastaaPoistaHei Irma, onnistuisiko tavan hienolla sokerilla, unohdin Siron ....
VastaaPoistaUskoisin en ole kokeillut
PoistaHei. Mitäa noilla vaniljatangoilla sulaako ne? En ole aijemmin kokeillu
VastaaPoistaEi sula, otetaan pois keittämisen lopussa, mutta älä polta sormiasi.
PoistaOnko normaalia kun tuossa vatkaus osios toi neste meni pieniksi murusiks? :/
VastaaPoistaSilloin keitetty kattilassa liian kauan.vatkauskin riittää kun valkosuklaa sulanut.
PoistaHei. Ihana blogi sinulla. :) Kysyisin näistä fudgeista että onnistuisikohan pakastus? Tarkoitus olisi kokeilla käyttää ohjettasi toffeepiirakan kuorrutteena. :)
VastaaPoistaKiitos kovasti, kyllä uskoisin että voit pakastaa, en ole itse kyllä kokeillut. Mutta valmista fudgea olen vähän aikaa pskastanut ka ne ei kärsineet pakastuksesta.
PoistaHei. Yritin tehdä näitä fudgeja, seurasin ohjetta tarkoin ja käytin lämpömittaria. Mutta n 5 min vatkaamisen jälkeen massa alkoi muuttua kovin paksuksi ja taikinamaiseksi ja rasva erottua massasta. Massa on myös kovin paksua. Lopetin vatkaamisen ja siirsin vuokaan ja kylmään. Mitähän tein väärin?
VastaaPoistaEn tiedä , miksi rasva erottuu, koska sellaista en ole aiemmin kuullut tästä ohjeesta, eikä itsellenikään niin ole käynyt. Mutta kun alat vatkaamaan massaa se muuttuu heti jäähtymisen jälkeen kovaksi, joten siinä pitääkin olla nopea laittaa se muottiin. Sitä ei välttämättä tarvi vatkata kun hetken. Ei 10 min. Riippuu miten keitos keitetty, jos massa kuumempaa kuin 120 käyttäytyy vatkatessa erilailla, kun silloin kun massan lämpötila 125 astetta. Toivottavasti tästä oli jotain apuja sinulle.
PoistaHei, voiko korvata vaniljatangot vaniljasokerilla? Jos voi, mitä olisi sopiva määrä vaniljasokeria? Kiitos etukäteen vastauksesta :)!
VastaaPoistaEilen tein ensimmäistä kertaa fudgea... Näytti onnistuvan hyvin. Toiseen satsiin olisi vielä aineet, uskallankohan yrittää �� Kiitos reseptistä ja hyvää joulun aikaa!
VastaaPoista